Followers

Thursday, October 27, 2011

Barang murah dan baju bola...???

Assalamualaikum dan salam ceria semua..!!!  ^_^

Yeahh,,,,!!!! Holiday mood.....~~~ semua orang suka kalau cuti, sebab tu la ramai yang balik kampung. Kami ada cuti Deepavali satu minggu woo.... Aku jer yang tak balik sebab nak study, exam is just around the corner. Selama 3sem aku foundation, sem ne yang aku ada exam. Haii,,,, keputusan mock exam aku kurang memuaskan, so aku kena work hard to make sure that I can score well in my final exam...



Tapi kann, cuti punya cuti, xbalik punya xbalik, study punya study,, huhu.... (sigh...~~~) Aku belum pun start ulang kaji. Asyik membuang masa jak. Jalan2, hang-out, online dan paling tidak pun berkurung kat bilik, xda buat apa2, (huhu, tido la tu...) Tapi xpa, masalah ini akan di bendung xlama lagi.... Aku akan start study...!!!!! Xnak jadi macam picture yang aku post semalam, (nak tau picture apa..??? add la aq kat fb..  ^_^)

Ok, enough with that introduction. Now, it is the time for me to talk about my entry. Ada dua benda nak cakap, BARANG MURAH and BAJU BOLA JERSI MALAYSIA.

Nak dijadikan cerita, barang murah ne bukan seperti yang korg fikirkan tu yer.... (ntah pa ke mende pun aku tak tau daa... ^_^) Barang murah yang aku maksudkan kat sini ialah semua la barang2 yang murah sepeti baju, aksesori, kasut, brg2 keperluan diri, makanan, dan semua la bha yang murah2.... Huhu, ada peribahasa kita cakap, "Alah membeli, menang memakai". Maksudnya, barang yang mahal kalau dibeli akan dapat tahan lama/ lama kita pakai. Tapi aku tak berapa setuju la ngan peribahasa tu. Pada pendapat aku la kan, xkisah la barang tu murah ka, mahal ka, apa yang penting adalah kepuasan diri. Sebab ada sesetengah orang yang amat mementingkan jenama. Semua nak pakai yang berjenama, international standard lagi tu, (no offence ok, I'm referring to myself...). Memanglah barang yang berjenama tu berkualiti tinggi, akan nampak lebih bergaya dan akan tahan lebih lama. But as for my personal opinion, it depends on the person itself. Kalau barang tu dipakai dengan cermat dan baik, dijaga dengan baik, mesti la barang tu akan tahan lama kan..??? kan3x..???? Sebab tu la kalau nak beli barang, biarlah yang berpatutan dengan harga, murah, kualiti dia baik, halal, dan made in Malaysia (huhu,, sokonglah barangan buatan Malaysia...!!!) Tapi janganlah obses dengan barang murah sangat sampai habis satu bandaraya Kota Kinabalu ni di ronda just to compare the price of one stuff that you want to buy. Lenguh kaki berjalan tu..!!! Atau terlalu beli barang yang murah, sekali dah pkai, esoknya dah rosak... Tak ke buang duit namanya tu. Biarlah kita beli barang yang murah, berkenan dihati, dan dapat dijaga dengan baik supaya tahan lebih lama. Jadi, pengajarannya di sini, beli barang biar berpada2... Jadilah pengguna yang bijak...!!!!!

Ok, second thing is Baju bola jersi Malaysia. Mesti korg pelik kan aku cakap pasal benda ne..??? Xdala, aku just nak citer dekat sini sebab hari tu, aku jalan2 dekat pasar malam (ntah aku pun xpasti itu ke nama dia) around KK tu ngan kawan2... Then aku ternampak jersi bola sepak Malaysia tu, yang hitam kuning dan yang biru merah putih tu.... kalau korg nak tengok, ne ha kat picture bawah ne.....






Guess what,,..??? Aku macam nak beli baju tu laa... ok, korg jangan gelak, kawan2 aku yang kenal aku mesti tgh gelak tu... sebab dorg kenal aku. Ok, fine.... Aku ne kaki bangku, xpndai main bola sepak. Kalau tendang2 tu boleh laa... (but I think kan, term "jarang main bola sepak" lebih sesuai dipakai rather than "kaki bangku"..  ^^). Yeah,, that's me, JARANG MAIN BOLA SEPAK....   ^_^  tu la yang peliknya, jarang main bola sepak dan langsung aku xikuti perkembangan semasa dunia bola sepak, (international I mean) while other boys yang sebaya dengan aku sentiasa xterlepas nak tgk siaran langsung bola sepak. But, not for me ... dorg semua ada kelab2 yang dorg minat, fevret dorg tapi aku xda. But that doesn't mean that I don't know anything about football ok..??? At least aku tau peraturan main dia, n sometimes aku tgk bola jugak kalau melibatkan pemain Malaysia, (support Malaysia bha woooo...!!!!!!) yang peliknya di sini, aku xberapa nak minat bola ne, tapi ada hati pla nak beli jersi Malaysia tu..?? napa ek..??? Sebab kan, aku ada baca satu majalah ne, dia cakap dalam almari pakaian lelaki kan, mesti ada at least, AT LEAST.....!!!! satu jersi bola, kalau bukan yang international punya club pun paling tidak jersi Malaysia, yang mcm kat gmbar td tu laa... and I was like, oohhh,, gosshh...!!!! I don't have any, even one..!!!!  @_@  Sebab tu laa aku plan nak beli, tambahan pula, baju tu nampak cantik jugak bila dipakai...

Huhu,, aku ne cakap pasal benda yang melibatkan duit jer kan..??? Hahah..!!!! Tu la sekarang xda duit bha  ne, tu la cakap pasal dua benda tu... Sekadar nak puaskan hati.. But no kidding, aku akan beli jersi Malaysia tu nanti. Dan aku pun dah siap buat budget plan daa... Huhu,, tggu elaun November keluar nanti, perhaps next week...  ^_^

Ok, see you all in next entry, bubye..!!!!  ^_^